Het klinkertje van de Grote Markt

Al honderden jaren lig je daar, in het middenpunt van ons prachtige Groningen. In al die tijd is er bijna niks wat jij niet hebt meegemaakt. Al vele marktkooplieden zijn aan je voorbij gegaan. Je was erbij tijdens al die geweldige Koninginnedagfeesten. Jij hebt in jouw tijd meer meegemaakt dan wie dan ook ooit zal meemaken.

190_emc_het-klinkertje-van-de-grote-markt

Ik kan het mij nauwelijks voorstellen, maar het lijkt wel alsof er door al die eeuwen heen niemand is geweest die ooit eens echte interesse in jou heeft getoond. Velen denken gewoon niet bij jou na omdat ze het vanzelfsprekend vinden. Maar wat is er nou vanzelfsprekend aan jou? Jij bent ooit geschapen door de mens om de mens te dienen. Een taak die je nu al honderden jaren met veel succes doet.

Nu ik zo aan jou denk, kan ik het niet helpen dat ik toch best wel wat vragen heb. Wie was jouw schepper? Wie heeft jou gelegd op de plaats waar je al die eeuwen de elementen en de mens hebt doorstaan? Waar dachten de mensen aan toen ze op jou stonden? Hoeveel speeksel is er boven jou uitgewisseld? Vragen waarvan het antwoord niet te vinden is.

Goed, misschien wat te diepzinnig gelul over een klinkertje van de Grote Markt, maar hoe zou de wereld eruit zien als we geen stoeptegels, klinkertjes of andere vormen van bestrating zouden hebben? Bij de kleinste regenbui worden de wegen onbegaanbaar en thuis komen met allemaal modder op je broek, jas en gezicht is ook niet echt charmant. De gemiddelde automobilist die nu nog leest zal waarschijnlijk denken: “maar waarom dumpen we er dan geen asfalt? Beter dan al dat hobbelen wat weer slecht is voor mijn auto en humeur.”

Een groot aantal vrouwen beleeft zelfs plezier aan het rijden over klinkertjes. Wist u bijvoorbeeld dat 43% van de vrouwen tot een orgasme kan komen door het rijden op hobbelige wegen? Wist u verder dat 69% van alle statistiek compleet is verzonnen en daarom niet serieus genomen moet worden?

Wat blijft er nou over voor ons mannen? Tsja, we zouden natuurlijk ouderwets meisjes plagen kusjes vragen kunnen spelen en simpelweg alles asfalteren, maar als we het eens gaan voorstellen… Asfalt op de grote markt… Asfalt bij de vismarkt… Asfalt bij die leuke smalle weggetjes waar je zelfs met Tomtom verdwaalt… De romantiek van het autorijden verdwijnt als sneeuw voor de zon als we het onszelf te makkelijk maken. De drang om alles maar te asfalteren is een monument van lafheid. Echte mannen durven het aan om door die smalle kutstraatjes heen te rijden. Echte mannen durven het aan om na een regenbui over al die spekgladde klinkers te rijden terwijl ze bijna moeten kotsen van al het hobbelen.

De klinkertjes hebben door de jaren heen een bescheiden rol gespeeld. Maar het feit dat ze er nu al honderden jaren liggen en nog altijd de mens dragen in goede en mindere tijden verdient zeker een vorm van erkenning. Met heel mijn hart en ziel benijd ik deze simpele, doch geweldige uitvinding die laat zien dat de beste uitvinding niet altijd de meest ingewikkelde hoeft te zijn. Dus kijk de volgende keer als je over de Grote Markt loopt ook eens naar een klinkertje, de schoonheid ervan, en denk na wat voor avonturen erop zijn beleefd.

 

Gepubliceerd op 13 april 2012 op I Like Groningen

Link naar origineel artikel: http://www.ilikegroningen.nl/media/columns/het-klinkertje-van-de-grote-markt