Journalist kan geen huurwoning vinden door publicaties

Het is een treurig jubileum. Precies een jaar geleden ben ik door mijn verhuurder uit huis gedwongen, omdat ik over hem heb geschreven en een zaak tegen hem ben begonnen bij de Huurcommissie. Daardoor is het voor mij nogal moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden in de stad Groningen.

Klussen en vrolijkheid

In juli 2015 kwamen mijn drie huisgenoten en ik vol vrolijkheid in een huis aan de Hoendiepskade in Groningen. Vol vrolijkheid zijn we de hele zomer wezen klussen om er iets moois van te maken, want het was eerlijk gezegd nogal een puinzooi toen wij erin kwamen.

‘Van wie is de Stad?’

Na de zomervakantie begon ik aan het onderzoeksjournalistieke project ‘Van wie is de Stad?’ voor Sikkom. Tijdens dit onderzoek kwam ik erachter dat mijn verhuurder, Wim de Vries, er nogal schandalige praktijken op na houdt. Zie bijvoorbeeld dit onderstaande filmpje:

Zaak bij Huurcommissie

Tijdens het onderzoek kwam ik erachter dat mijn huisgenoten en ik mogelijk ook teveel huur betaalden. We begonnen een zaak bij de Huurcommissie. Het aanspannen van een zaak bij de Huurcommissie is overigens vrij laagdrempelig, je moet 25,- euro betalen aan leges. Een eerste onderzoek van deze commissie was veelbelovend voor ons.

Polen in huis

Door vertrek van een huisgenoot was een van de kamers voor een paar dagen leeg komen te staan. De verhuurder besloot tijdens de zaak om twee Polen in die kamer te zetten, om ons onder druk te zetten. De Polen zaten er ongeveer twee weken en waren constant dronken en harde muziek aan het luisteren, tot diep in de nacht.

Vuistdik rapport

Bij de hoorzitting kwam de tegenpartij met een vuistdik rapport en was onze eigen vertegenwoordiger spoorloos verdwenen. De Vries won de zaak. Mijn huisgenoten mochten van hem blijven als ze netjes de normale huurprijs zouden betalen. Uiteindelijk besloten mijn huisgenoten te gaan verhuizen, en hebben ze een vrij leuke woning kunnen vinden in de Stad.

‘Gore klootzak’

Ik moest weg van Wim de Vries. In de wandelgangen hoorde ik dat hij mij uitmaakte voor ‘gore klootzak’, ‘hufter’ en weet ik veel wat nog meer. Ook stuurde hij me een vrij intimiderend mailtje. Omdat ik ook nog bezig was met een publicatie voor Argos radio 1 over de beste man, leek het mij verstandig om te gaan verhuizen. Het onderzoek is in september 2016 gepubliceerd en is hier te vinden.

Meer publicaties

Hoewel ik na Argos het voornemen had om te stoppen met het dossier, bleef ik vanuit mijn netwerk tips krijgen voor verdere verhalen. Dat leidde tot verschillende verhalen over bemiddelingskosten, overeenkomsten tussen verhuurders en juridisch adviesbureaus en een actualiteitendebat in de Groninger gemeenteraad. Mijn verhalen over deze wereld zijn gepubliceerd op RTV Noord, Hanzemag, RTL Nieuws, ThePostOnline en andere media.

Weer bij pa en ma

Door deze publicaties woon ik dus een jaar weer bij mijn ouders in Eelde, en heb ik ook al een jaar lang de kriebels om weer op mijzelf te gaan wonen. Het is nou eenmaal niet echt praktisch als je drie kwartier moet bussen of fietsen naar de Stad. Helemaal niet omdat ik drie keer in de week de sportschool in duik en daardoor zo vier uur kan reizen voor een klein eindje van 12 kilometer.

Moeite met vinden van woning

Mijn eisen voor een woning zijn volgens mij niet echt groot. Ik zoek een zelfstandige studentenkamer tussen de 25 en 30 m2 groot. Met zelfstandig bedoel ik eigen douche, keuken en toilet. Dit zijn een paar redenen waarom het niet echt makkelijk voor mij is om een woning die hieraan voldoet te vinden:

  1. Veel van de verhuurders van wie ik kamers voorbij zie komen heb ik over geschreven, of hebben op een andere manier een hekel aan me;
  2. Bij veel aangeboden kamers denk ik toch al snel van: ja, maar die huur is veel te hoog. Of: die administratiekosten van € 300,- slaan nergens op, die wil ik terugvorderen;
  3. Er komen kamers voorbij van verhuurders over wie ik nog een verhaal in het vat heb zitten.

En nu verder?

Tsja, en hoe nu verder. Mijn hoop is momenteel gevestigd op woningbouwstichting Lefier, waar ik drie jaar punten heb gespaard. Het wordt even afwachten of er de komende tijd wat leuks in hun aanbod voorbij gaat komen.