Commissies Oosting I en II kostten bijna 7 ton

De onderzoeken die de commissies Oosting I en II deden naar het bonnetje van de Teevendeal, hebben in totaal bijna 7 ton gekost. Grootste deel van dit bedrag was het uurloon aan de commissieleden en -voorzitter, die een uurloon van rond de 137 euro exclusief BTW ontvingen. Dit blijkt uit documenten die freelance onderzoeksjournalist Chris Bakker heeft opgevraagd bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

Zeven ton
Van het bedrag van bijna zeven ton ging ruim 510.000 naar salaris van het onderzoekssecretariaat. Het uurloon van ongeveer 137 euro excl BTW ligt hoger dan het uurloon van een minister (96 euro per uur), maar is niet te vergelijken omdat het hier een opdracht betreft en geen baan. De commissieleden declareerden per week 14.2 uren voor de tijd die ze aan het onderzoek hebben besteed.

Andere kostenposten
Huisvesting en ondersteuning heeft in totaal ongeveer 110.000 euro gekost en is daarmee de tweede grootste kostenpost. Voor de publicatie van de uiteindelijke rapporten is in totaal bijna 38.000 euro uitgegeven, minder dan het bedrag van 61.750 euro wat daarvoor was begroot.

Documenten
Via de onderstaande link zijn de documenten te downloaden. In de loop van donderdagavond worden deze ook gepubliceerd op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.