verslag_van_veldslag

Roekeloos of gecalculeerd risico? Kritische terugblik op verslag van de avondklokrellen in Eindhoven

24 januari 2021 waren er hevige rellen in Eindhoven. Ik, Chris Bakker (30), journalist bij Studio040, stond aan de frontlinie aan de kant van de relschoppers verslag te doen. Daarbij heb ik zelf blootgestaan aan risico’s. De afgelopen dagen ben ik kritisch naar mijn eigen handelen van die dag gaan kijken. Was het roekeloos en dom, of juist gecalculeerd risico nemen om zo goed mogelijk verslag te doen?

Continue reading “Roekeloos of gecalculeerd risico? Kritische terugblik op verslag van de avondklokrellen in Eindhoven”

Kan de lokale politiek zichzelf wel goed uitleggen?

In hoeverre kan de lokale politiek uitleggen waar ze eigenlijk mee bezig is? Dat vroeg ik mezelf af toen ik dinsdagavond acht keer in een paar minuten de term “integrale benadering” hoorde tijdens een commissievergadering van de Eindhovense gemeenteraad.

Tijdens raadsvergaderingen vliegen de termen je vaak om de oren. Holle uitdrukkingen waarvan ik me regelmatig afvraag: wat bedoel je nou concreet? Of: Wat voor politieke spelletjes worden hier nu gespeeld?

Dichtst bij de burger
Van alle politieke lagen zou de gemeentelijke politiek het dichtst bij de burger moeten staan. Den Haag is zo ver weg en zie je voornamelijk op tv wat over. De Commissaris van de Koning was misschien drie maanden geleden nog bij je in het dorp om een nieuw cultuurcentrum te openen en wellicht ken je ook een Statenlid.

Wethouders en raadsleden komen – als het goed is – wat vaker bij je in de buurt en gaan over zaken die jou en je leefomgeving direct raken, zoals afvalbeheer, lokale wegennet en de openbare orde. Maar in hoeverre zijn ze in staat om uit te leggen waar ze nou eigenlijk mee bezig zijn?

Holle frasen
Op Twitter plaatste ik de vraag: ‘Raadsverslaggevers: wat zijn de woorden waar jij de meeste moeite mee hebt? Ik begin: integraal’, omdat ik nieuwsgierig ben wat andere verslaggever lokale politiek erover denken.

Het aantal reacties is overweldigend. Hier alvast een link naar de bingokaart die ik heb gemaakt en hieronder een kleine greep uit de reacties:

Bewustzijn
Bij het besturen van een gemeente horen ingewikkelde processen en bewoordingen die misschien niet voor iedereen te begrijpen zijn. Maar ik merk zelf bij vrienden, familie en kennissen dat ze vaak niet begrijpen waar het nou om gaat en wat men precies wil. Waar gaat het over en wat zijn concreet de volgende stappen?

Daarom de belangrijke – en moeizame – uitdaging voor volksvertegenwoordigers, bestuurders, communicatieadviseurs en journalisten om dat wel uit te leggen. Natascha Wingelaar, wethouder in de gemeente Stein (Limburg) reageerde sportief en met een knipoog:

Waarvan akte.

Gedeputeerde Eikenaar is ‘heel erg boos’ om uitspraken Rutte

‘De minister-president suggereerde dat het aan Groningers lag dat er geen schadeprotocol was. Dat is wel een hele vreemde voorstelling van zaken.’ Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is boos over de uitspraken die premier Rutte vrijdagmiddag deed over de gaswinningsproblematiek in Groningen.

Continue reading “Gedeputeerde Eikenaar is ‘heel erg boos’ om uitspraken Rutte”

Autobranden grote kostenpost voor verzekeraars en brandweer, Volkswagen meest vernield

Autobranden kosten verzekeraars jaarlijks ongeveer veertig miljoen euro. Ook zijn autobranden een grote kostenpost voor de brandweer, die jaarlijks ongeveer twee miljoen euro kwijt is aan de inzetten tijdens autobranden. Totaal: 42 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van ThePostOnline.

Continue reading “Autobranden grote kostenpost voor verzekeraars en brandweer, Volkswagen meest vernield”